aubergine grillen

“Gebruik je een grillpan? Snijdt je aubergine in lange plakken, dan krijgt-ie mooie strepen én wordt-ie zacht van binnen.”

Klaar om te grillen? Aubergine maak je snel en lekker klaar door 'm te grillen in de oven of grillpan. Snel, eenvoudig en lekker: aan de slag! 🍆🔥

  • 1. Snijden

    Snijd de aubergine op de manier die past bij jouw gerecht: in lange plakken of gehalveerd. Hoe dan ook: zo gedaan.

    Lange plakken: snijd de aubergine in de lengte om lange, dunne plakken te krijgen. Ideaal voor in een lasagne bijvoorbeeld!

    Halve aubergines: halveer de aubergine in de lengte en maak dan met je mes schuine insnijdingen om een ruitpatroon te creëren. Zo trekken smaken beter in en verdeelt de warmte zich gelijkmatig.

    In z’n geheel poffen: dat kan eenvoudig in de oven. Prik dan alleen wat gaatjes in de schil om barsten te voorkomen. Het resultaat: een zachte, romige binnenkant. Perfect voor het maken van baba ganoush bijvoorbeeld!

  • 2. Smeren maar

    Aubergines werken als sponzen en nemen olie snel op. Je hebt daarom relatief veel olie nodig om te grillen. Bestrijk de aubergineplakken aan beide kanten met olie en bestrooi met wat peper en zout.

  • 3. Grillen

    Aubergines moeten dicht bij de warmtebron worden geplaatst, maar niet zo dicht dat ze verbranden. Grill ze dus op hoge temperatuur of onder de grill en draai regelmatig voor een gelijkmatige garing.

KLAAAAAAR. PROBEER 'T ZELF EENS!

3 x aubergine grillen

  • Pasta alla norma

    ⏱︎ 30 min

  • Melanzane

    ⏱︎ 60 min

  • Ratatouille traybake

    ⏱︎ 30 min

Wel of niet zouten?

Veel recepten beginnen met het zouten van aubergine, maar moet dat eigenlijk wel? Beter van niet, het is niet nodig en veel zout is niet goed voor je gezondheid. De gewoonte om aubergine in zout te leggen komt nog uit de tijd dat de aubergine een bittere smaak had. Zout hielp om vocht te onttrekken, wat de bittere smaak verminderde. Vandaag de dag zijn aubergines lang niet meer zo bitter als toen en is zouten niet nodig. Dat maakt koken met aubergine nog makkelijker!

HET AVONTUUR IN DE KEUKEN WACHT OP JE!

De aubergine kun je door zijn vrij neutrale smaak in allerlei gerechten verwerken. Zo kun je 'm ook goed bakken in de pan of roosteren in de oven als traybake bijvoorbeeld.